preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveta Klara

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET - brošura sa savjetima za roditelje

Autor: Jadranka Kolić Krželj, 26. 9. 2021. 14:58

Početak školske godine odlično je vrijeme je razgovor s djecom o temi sigurnosti na internetu. Centar za sigurniji Internet izradio je popis 9 jednostavnih savjeta za roditelje vezano za sigurnost djece u online okruženju i korištenje modernih tehnologija. 

 [više]

Podrška djetetu - strah od potresa

Autor: Biljana Kulundžić, 9. 4. 2020. 01:09

 [više]

Trikovi za lakše učenje

Autor: Biljana Kulundžić, 10. 9. 2019. 18:09

Trikovi  za lakše učenje ovisi o načinu učenja

Tri tipa genijalaca: Psihologinja otkriva tajnu tehnike aktivnog učenja te sve trikove koji će olakšati učenje bez obzira je li vaše dijete vizualan, audio ili kinestetički tip

 

Inzistira li dijete na tome da crtkara dok uči, nemojte ga sprečavati. Ako je njegov stil učenja dominantno vizualan, to će mu pomoći.   

- Različita djeca uče na različite načine. Primjerice, djeca dominantno vizualnog stila najlakše uče gledanjem i čitanjem, dominantno auditivnog stila najlakše slušanjem i govorenjem, a dominantno kinestetičkog stila najlakše dok se kreću te dodirivanjem - objašnjava psihologinja Ana Kandare Šoljaga te nastavlja: 

Kinestetički tipovi eksperimentiraju kako bi otkrili najbolju metodu rješavanja problema

- Najučinkovitije su tehnike takozvanog aktivnog učenja. Dijete bi tijekom učenja trebalo sjediti uspravno za stolom, a učenje početi pitanjima o gradivu koja se nalaze na kraju svakog poglavlja u udžbeniku. Zatim neka izvuče naslove poglavlja iz sadržaja kako bi dobilo uvid u materiju koju ove školske godine treba svladati. Kako bi što lakše zapamtilo, neka tijekom čitanja podvlači ključne riječi i zapisuje kratke bilješke pokraj teksta. 

Vizualni tipovi vrlo su detaljni i organizirani, a od njihovih bilješki profitiraju i njihovi prijatelji

Također, podijeli li cjelinu na manje dijelove, lakše će se koncentrirati i brže pamtiti gradivo. Dok učite s djetetom, možete primijeniti različite stilove pa pratite rezultate. Tako ćete otkriti što mu najbolje odgovara. Kako bi učenje bilo produktivno, probajte u djetetu probuditi interes za gradivom. 

Možete mu ispričati neku zgodu iz povijesti koju neće naći u udžbeniku ili mu reći da su se mnogi genijalci mučili s matematikom. 

Slušam i učim

Djeca čiji je stil učenja dominantno auditivni lakše će učiti i bolje pamtiti gradivo ako tijekom učenja pričaju sa sobom ili roditelju “objašnjavaju” to što uče. Pomoći će im i recitiranje važnih informacija, korištenje riječi koje ih asociraju na gradivo, no neka ograniče zvukove koji ih ometaju poput upaljenog televizora.

Ništa ne zaboravljam ako šetam po sobi

Djeci kojima je stil učenja dominantno kinestetički pri usvajanju gradiva pomoći će čitanje naglas, ali za razliku od auditivaca, trebali bi prstom prelaziti preko rečenica koje čitaju. Ova će djeca najlakše učiti zapisivanjem te će im pomoći ako najvažnije informacije iz gradiva napišu nekoliko puta. U učenju im pomaže i podvlačenje važnih informacija u tekstu, a kako bi što bolje upamtili gradivo, trebali bi koristiti tijelo. To mogu učiniti tako da tijekom ponavljanja šetaju po sobi ili neka koriste gestikulaciju rukama tijekom učenja i ponavljanja gradiva. 

Najlakše pamtim ako čitam, gledam i sve zapisujem

Djeca s dominantno vizualnim stilom usvajaju nove informacije čitanjem, promatranjem grafičkih prikaza ili gledanjem demonstracije. Kako bi lakše učili, pomoći će im zapisivanje na kartice, učenje pomoću tablica, mentalnih mapa i sličnih pomagala. Tijekom učenja slobodno neka crtaju ilustracije, neka zapisuju informacije i neka podvlače ono 

što smatraju važnim. Ovo će dijete puno naučiti promatranjem, a kad se susretnu s nečim novim, draže im je pročitati upute za korištenje nego slušati objašnjenja.

Zaigraj kviz i lakše pamti

Na male komade papira zapišite pitanje koje ste izvukli iz gradiva. Na stražnju stranu napišite odgovor. Svako malo izvucite papirić i pokušajte odgovoriti na pitanja, bez gledanja na poleđinu papira ili zamolite prijatelja da vam pročita pitanje, a vi odgovorite. 

Auditivni tipovi mogu puno zapamtiti samo slušanjem te puno toga nauče na nastavi

Ako ste zaboravili odgovor, pogledajte ga i ponovite.

- To je samo jedan od trikova pomoću kojih možete poboljšati pamćenje - kaže psihologinja Ana Kandare Šoljaga. No možda vam više odgovara da se prema gradivu ponašate kao prema tekstu omiljene pjesme. 

- Ono što trebate naučiti pročitajte na glas nekoliko puta svakog dana. Osim ponavljanja u pamćenju može pomoći i rima ili zamišljene slike koje vezujete uz pojedine dijelove teksta. Budite kreativni i pronađite riječi koje se rimuju s onim što morate upamtiti ili povezujte gradivo sa zamišljenim slikama i sjećanjima - savjetuje psihologinja Kandare Šoljaga. 

No kako biste što kvalitetnije učili, upamtite da “štrebanje” u zadnji čas ili učenje dok ste umorni ili neraspoloženi neće imati previše učinka. 

Pauza je nužna

Kad dijete završi jedan ili više za-dataka, neka se odmori od deset do 15 minuta. Teže dijelove gradiva dijete bi trebalo učiti u razdoblju najveće budnosti jer umor, ali i osjećaji poput gladi, slabe koncentraciju, objašnjava psihologinja Kandare Šoljaga.

Svi koraci za dobro učenje

Kad počinjete učenjem, prvo pročitajte gradivo u cjelini. Potom ga podijelite na odlomke i počnite učiti prvi odlomak. Čitajte tako dugo dok ne shvatite i upamtite sadržaj, a možete i podcrtavati važne dijelove. Ponovite prvi odlomak naglas ili u sebi, a nakon što ste naučili prvi odlomak, počnite učiti drugi na isti način. Potom ponovite prvi i drugi odlomak zajedno. Nakon što ste svladali gradivo, uzmite pauzu pa nakon 30 minuta ponovite što ste naučili, bez gledanja u tekst.

Lijek za smetnje

Tijekom učenja možete se sjetiti obveze koju ste smetnuli s uma. Ako vam se takvi zadaci ili obveze motaju po glavi, zapišite ih na papir i odredite kada ćete ih obaviti, a zatim se ponovno posvetite učenju, savjetuje psihologinja.

Problemi s učenjem: Pohvale su za djecu najbolja motivacija

Vezani članci:

 

Pročitajte više u rubrici Psihologija.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
  

    

    

     

     

     

     

      

    

    

    

      

   

    

    

   

   

       

   

    

     

     

     

 

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
UDŽBENICI
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Sveta Klara / Mrkšina 42, HR-10000 Sveta Klara / os-sveta-klara.skole.hr / svklara@os-sveta-klara.skole.hr
preskoči na navigaciju