preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveta Klara

Login
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Android Vrijeme yr.no

 

 

Dodaj stranicu u favorites

ZAŠTITA PRIVATNOSTI NA FB
 
PONUDE ZA TURISTIČKE AGENCIJE

 
 

Webcam Live

web kamera uživo s Trga bana Jelačića - Zagreb

 

 
 

 

Flag Counter

 

Tražilica
UDŽBENICI

KATALOG OBVEZNIH UDŽBENIKA

Korisni linkovi
Edukacija

Skole.hr

Portal za udaljeno ucenje - Nikola Tesla
eLektire
eKnjiznica


online enciklopedija
Tour de Matour
Skolska ucilica
Ucilica - prometna kultura

RJEŠAVANJE ZADATAKA IZ MATEMATIKE

PRIČE ZA DJECU

Super Mario igre

 

 

Stranica za učenje, zabavu i informiranje o bližim događajima vezanim uz školu i naselje Sveta Klara

infoklara.weebly.com

Tehnologija napreduje sve brže i brže, a uskoro ćete moći svoj pametni uređaj  koristiti dodirujući vlastitu kožu. Firma po imenu Sikret, napravila je najnoviji tip   pametnih uređaja. ``Sikret brejslet`` predstavlja pametni uređaj u vidu narukvice, koji će za početak raditi uz pomoć pametnog telefona, ali je cilj da ona u budućnosti radi samostalno, piše Dejli mejl. Dakle, telefon može  biti u džepu, odnosno u blizini, dok ćete pisati na svojoj koži.
 
Lenta vremena!!!
Razvoj računala

  

računala nekad 

 

vijesti
novosti, vijesti....
Biljana Kulundžić / datum: 22. 3. 2013. 09:35

 
 
Još jedan sjajan besplatan online alat za uređivanje slika i pravljenje posterića. Jednostavan, intuitivan, čista zaraza. Zadajte učenicima da naprave neku kreativnu zadaću tim programićem. Zove se PICADILO. Lako će ga naći na tražilici. Program ne traži registraciju, samo uđeš i kreiraš.  Svi potrebni alati su s lijeve strane, klikom na strelice pojavljuje se padajući izbornik koji nudi stotine mogućnosti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prije 30 godina predstavljen prvi Macintosh

Na današnji dan, 24. siječnja 1984. Steve Jobs predstavio je prvo Macintosh računalo. Apple je prodao preko 70.000 primjeraka u samo nekoliko mjeseci od početka komercijalizacije. Mac je prvi direktorije nazvao „folderima“ i koristio ikone za njihovo označavanje, a prvi je promovirao i „trash“ folder. Prvi Mac imao je 128 KB RAM memorije i 64 KB ROM, uz što je koristio i 400 KB disketu. 
Nakon što je Jobs predstavio novi model, Macintosh je to učinio i sam zahvaljujući softveru. „Hello. I’m Macintosh. It sure is great to get out of that bag.“ – bile su prve riječi Mac-a.
Pogledajte i interesantan video sa promocije 1984. godine http://www.youtube.com/watch?v=2B-XwPjn9YY
 

 

VIRTUALNA TIPKOVNICA

Novo u RH!


- Podržava iOS4+, Android 4.0+, Mac OS X 10+, Windows XP+, Blackberry 10 uređaje
- Bluetooth V3.0, HID Profile Ver 1.0
- Built-in Lithium-ion Polymer Battery, Capacity: 660 mAH @ 3.7V
- Radi na svim ravnim, ne prozirnim površinama 
- Podesiva svjetlost, osjetljivost i zvuk povratne informacije.

Prezi je besplatan alat koji nalikuje velikom witheboardu, a na njemu je zapravo smještena cijela vaša prezentacija. Dok se PowerPoint temelji na slajdovima, Prezi zumira sadržaj koji želite predstaviti i klizanjem prelazi na sljedeći. Tako vaša prezentacija u konačnici izgleda dinamičnije, zanimljivije i dakako puno modernije i ljepše.

Na internetskoj stranici Prezi.com pruža vam se mogućnost pregleda drugih radova, odnosno prezentacija, na posebnoj se stranici u nekoliko koraka možete brzo i jednostavno educirati o korištenju ovog alata te saznati koje vam sve mogućnosti otvara Prezi. Ostalo, kao i uvijek, ovisi o vašim idejama i kreativnosti.

Plus, ako radite u timu, prednost ovog softvera je što vam omogućuje timski rad na izradi prezentacije u realnom vremenu. Postoji i besplatna aplikacija za iPad i iPhone.

 


[OPŠIRNIJE]leteći miš ili računalni šišmiš
Biljana Kulundžić / datum: 11. 3. 2013. 11:46

bezicni-mis

 

tudio KIBARDIN je još prošle godine prezentirao svoj koncept levitirajućeg bežičnog miša, koji bi mnogima trebao omogućiti rješavanje/olakšanje od prilično iritantnog sindroma karpalnog kanala. Kako autor kaže, danas je nevjerojatan broj ljudi pod rizikom od te nezgodne boljke, a tu u igru ulazi ovaj komad hardvera.

 

Vadim Kibardin je inače rođen 1974. u Rusiji, a diplomirao je na odjelu arhitekture i umjetničkog industrijskog dizajna u Ekaterinburgu. U Pragu je od 2005. započeo svoj studio projekt i izvozio radove diljem svijeta, a dobio je više od deset dizajnerskih nagrada. Većinu uradaka, što konceptnih, što stvarnih je moguće pregledati na izvornom linku, a neke je stvari moguće i kupiti.


[OPŠIRNIJE]U Znanstvenom Muzeju u Londonu danas je izložen prvi potpuno umjetni čovjek na svijetu nazvan Rex
Biljana Kulundžić / datum: 13. 2. 2013. 12:52

Foto:  / Visok je dva metra, a umjetni mu nisu samo udovi već i svi glavni organi. Rex ima umjetni dišni i krvožilni sustav, bioničku slezenu koja čisti krv, gušteraču koja održava potrebne razine šećera, iza smeđih šarenica usađena mu je mrežnica kojom može gledati okupljene znatiželjnike. Rex voli rap glazbu i piće, ima određenu umjetnu inteligenciju, a zna čak i razgovarati. Tu i tamo potkrade mu se poneka greška, no obično se brzo ispravlja.


[OPŠIRNIJE]budućnost računala
Biljana Kulundžić / datum: 5. 2. 2013. 11:04

 

Što nas čeka sutra!?

Osobna računala naglo su se razvijala proteklih pedesatak godina. U tom je razdoblju postignuto zapanjujuće smanjenje dimenzija i povećanje brzine rada računala. Današnja računala temeljena na silicijskim poluvodičima dosegla su svoj vrhunac. Više nije moguće bitno povećati njihovu brzinu rada i ostala tehnološka svojstva.

Zbog toga već traju ubrzana istraživanja o sasvim novim tehnologijama koje bi omogućile da jednog dana računala budu još puno, puno brža (a i manja!) nego što su danas.

Možemo očekivati kako ćemo u budućnosti koristiti neka od računala temeljenih na slijedećim tehnologijama:

Optičko računalo

Prijenos podataka vršio bi se svjetlosnim umjesto elektroničkim putem.

Kvantno računalo

Koristi svojstva čestica za predstavljanje podataka i izvođenje operacija nad njima.

DNK računalo

Koristi deoksiribonukleinsku kiselinu i molekularnu biologiju, umjesto silicijskih poluvodiča.

Danas DNK računala mogu izvršavati samo osnovne operacije i nemaju nikakvu primjenu.

Uspije li se konstruirati računalo koje bi koristilo ovu tehnologiju njegova bi brzina mogla doseći 330 trilijuna (330.000.000.000.000.000.000!!!!) operacija u sekundi, čime bi bilo 100.000 puta brže od današnjih računala. U jednom kubnom centimetru DNK molekula moglo bi se pohraniti više podataka nego na milijardu CD-a!

 


[OPŠIRNIJE]SRETAN ROĐENDAN FACEBOOKU
Biljana Kulundžić / datum: 4. 2. 2013. 16:34

Sretan rođendan Facebooku: Što se sve događalo u devet godina u kojima je promijenio svijet?PRIJE devet godina na današnji datum Mark Zuckerberg pokrenuo je svoj projekt Facebook, koji će u vrlo kratkom roku promijeniti svijet.


Danas najpopularnija društvena mreža, prije koje taj termin kao da nije ni postojao, započela je kao interna mreža studenata na harvardskom sveučilištu, a pretvorila se u medij koji povezuje svijet i ne prestaje rasti. O povijesti nastanka snimljen je i film, u koji su unesene neke "umjetničke" slobode, ali unatoč tomu, priča o počecima preko njega je postala poznata čitavom svijetu.


[OPŠIRNIJE]Preuzimanje "KLIPOVA" s Youtube-a
Biljana Kulundžić / datum: 18. 12. 2012. 11:39

 

Preuzimanje "KLIPOVA" s Youtube-a

Jeste li  se ikad zapitali možete li preuzeti video s www.youtube.com i spremiti ga na svoje računalo?! Ukoliko jeste to možete vrlo jednostavno učiniti uz pomoć http://www.keepvid.com .

Postupak je sljedeći:

1. Otvorite www.keepvid.com u svom web pregledniku

2. Zalijepite URL željenog klipa u odgovarajući prozor i pritisnite "DOWNLOAD"

3. Odaberite kvalitetu preuzimanja datoteke

 


[OPŠIRNIJE]KIDnect
Biljana Kulundžić / datum: 18. 12. 2012. 10:55

 

S projektom KiDnect koji pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize hrvatski studenti natjecali su se na ovogodišnjem finalu Imagine Cupa u New Yorku. Tim Apptenders oformili su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, a za rješenje su koristili Microsoftov Kinect i prateći softver kao alat za fizikalnu terapiju. Apptendersi su se uspješno plasirali u najboljih 18 timova iz 67 zemalja.

KiDnect omogućuje fizioterapeutima snimanje ciljanih individualnih vježbi za svakog pacijenta posebno i sinkronizaciju tih vježbi na udaljena računala djece, koja te vježbe mogu raditi kod kuće. Odrađene vježbe vrednuje softver pomoću Microsoft Kinecta koji bilježi pokrete tijela. Rezultati vježbi se spremaju, a statistika i snimke šalju natrag fizioterapeutu, koji tako prati napredak djeteta i po potrebi prilagodi vježbe. 

KINECT

Kinect je najnoviji Microsoft-ov uređaj za prepoznavanje pokreta u 3D koji u suradnji sa XBOX-om ili samostalno daje novu dimenziju u igranju video igara.


[OPŠIRNIJE]Windows 8
Biljana Kulundžić / datum: 18. 12. 2012. 08:50

 Microsoft je 13. rujna 2011. službeno predstavio sustav Windows 8. Softverski div najavio je da su novi Windowsi dizajnirani tako da promijene svijet računarstva. Nimalo ne sliče Windowsima na koje su korisnici navikli. Windows 8 ima potpuno novo vizualno sučelje, optimizirano za touchscreen, zaslone na mobilnim uređajima kao što su iPad i slična tablet računala. Rezultat je računalo koje radi kao vrsta hibrida PC-a i medijskih tableta, sa svim funkcijama standardnog PC operativnog sustava, ali s korisničkim doživljajem tableta. Windows 8 pokrenut je u utorak u preglednom modu kako bi ga programeri iskušali. Na demonstraciji nije radio savršeno. Ipak pregled je otkrio rafinirano, jednostavno i elegantno korisničko sučelje vrlo slično Microsoftovu mobilnom operativnom sustavu Windows 7 Tel. Promjena će obilježiti najveći vizualni redizajn Windowsa u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Microsoft još nije odredio datum kada će Windows 8 doći na tržište. Pretpostavlja se da bi prodaja novog operativnog sustava mogla početi 2012.


[OPŠIRNIJE]Libreoffice-alternativa za MS Office
Biljana Kulundžić / datum: 18. 12. 2012. 08:42

 

 

 

Klikni na sliku i preuzmi program

MS Office nije jedini uredski paket programa. Postoje alternativna rješenja, jedano dobra, k tome i besplatna. Većina ih se temelji na OpenOffice.org tehnologiji. 

LibreOffice najbolja je zamjena MS Offfice-u. Osim zamjene za Word, Excel, PowerPoint i Access, sadrži alat za crtanje te editor z apisanje matematičkih izraza. Sučelje je na hrvatskom jeziku, a paket se redovito održava i unapređuje.

Spomenimo također i OOo4kids simpatični uredski paket prilagođen za djecu u dobi od 7-12 godina.

 

EducOO presents OOo4Kids 1.0 ! (EN) from Jean-Marie LAFON on Vimeo.

EducOO presents OOo4Kids 1.0 ! (EN) from Jean-Marie LAFON on Vimeo.

Klikni za preuzimanje programa

 


[OPŠIRNIJE]Korisne poveznice za web alate 2.0
Biljana Kulundžić / datum: 4. 12. 2012. 19:30

 

Kreativni web 2.0 alati

Virtualna oglasna ploča

Interaktivna prezentacija

Razmjena fotografija


[OPŠIRNIJE]novi Microsoft Office 2013
Biljana Kulundžić / datum: 4. 12. 2012. 19:29

 

Kao što znate ,Microsoft je objavio probnu inačicu svog novog operacijskog sustava, Windows 8. Microsoft ima naviku uz novi Windows OS izbaciti i novi Office sustav. Tako nam sada dolazi Microsoft Office Customer Preview 2013, probna inačica Microsoft Office 2013 sustava.

Izgledom, Office 2013 podsjeća na svog prethodnika 2010, s razlikom da sada je unesen dašak Metro sučelja (barem što se tiče izgleda). Uz nekoliko novih mogućnosti, važno je istaknut bolju povezanost s internet servisima, pogotovo s SkyDrive-om.

Office Customer Preview 2013 možete besplatno preuzeti s Office-ove službene web stranice. Preduvjet za instalaciju je da imate instaliran Windows 7 ili Windows 8 operacijski sustav.


[OPŠIRNIJE]EDMODO, MENTA
Biljana Kulundžić / datum: 15. 11. 2012. 14:22

 

 – besplatna društvena mreža nastala s ciljem povezivanja i suradnje učenika i učitelja. Djeluje u potpuno sigurnom  online okruženju. Učitelj stvara grupe ili razrede u koji se uključuju isključivo njegovi učenici nakon što im daje kod grupe. Komunikacija je zatvorena za ostale članove Edmoda ili za one izvan servisa. Učitelj može poslati poruku svim članovima grupe ili svim grupama te izravno određenim učenicima ili grupi učenika. Učenik ne može izravno poslati poruku drugom članu svoje grupe već samo svojoj grupi. Na taj način učitelj može pratiti svu komunikaciju unutar grupe.

Osim slanja poruka, mogu se slati i dijeliti poveznice, sve vrste multimedijskih datoteka,  kalendar za informiranje učenika o zadacima i događajima, alat za zadavanje zadataka i ocjenjivanje, prostor za pohranu datoteka, alat za anketiranje, te mogućnost pristupa putem mobitela.   

Softver otvorenog koda. Operacijski sustav baziran na Linux Ubuntu 10.04 distibuciji opremljen isključivo besplatnim softverom otvorenog koda. Menta je potupuno besplatna i dostupna za preuzimanje na WWW.menta.hr. Za dva tjedna će i stranica biti aktivna.

 

 
 

[OPŠIRNIJE]PC Chip - odsada online
Biljana Kulundžić / datum: 31. 10. 2012. 11:55

 

 PC Chip - odsada online

Postovani korisnici,

na konferenciji za novinare odrzanoj 14. svibnja 2010. godine u prostorijama CARNeta u Zagrebu predstavljena je jedna od značajnijih

novosti na domaćem tržistu informatičkih magazina. Zahvaljujući suradnji s CARNetom, po prvi puta je uredništvo jednog renomiranog

informatičkog magazina odlučilo svim članovima akademske i znanstveno-istraživačke zajednice te svima u sustavu osnovnog i srednjeg školstva

ponuditi kompletan sadržaj svojeg magazina.

Na adresama pcchip.carnet.hr i e-knjiznica.carnet.hr/e-casopisi/pcchip od sada će magazin biti dostupan svim korisnicima CARNeta potpuno

besplatno, paralelno sa svojim pojavljivanjem na kioscima.

Za besplatan pristup sadržajima potrebno je posjedovati aktivan elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr, te se ulogirati putem

sustava jedinstvene autentikacije korisnika.


[OPŠIRNIJE]Besplatan program za snimanje optičkih medija CDBurnerXP
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 12:06

 

Besplatan program za snimanje optičkih medija CDBurnerXP

Ako ne posjedujete Windows 7 operacijski sustav niti neki drugi program za snimanje na CD i DVD medije, preporučamo besplatni program CDBurnerXP koji možete preuzeti s poveznice http://cdburnerxp.se


[OPŠIRNIJE]ucionica.net
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 12:05

 

Učionica- tutorijali za korištenje računala

Portal namijenjen početnicima i prosječnim korisnicima računala - Pročitajte tutorijale i naučite koristiti računalo.

http://www.ucionica.net/

 


[OPŠIRNIJE]photo editor online
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 12:04

 

Photo editor online

Pixlr je besplatan online photo editor. Nije potrebna registracija kako bi se koristio. Odmah možeš početi s uređivanjem svojih slika!

 

http://www.pixlr.com

 

WORDIA VIDEO RJEČNIK

Dosadilo Vam je prevoditi riječi s engleskog jezika uz pomoć rječnika?! IsprobajteVIDEO rječnik!!! Objašnjenje riječi pronađite uz pomoć kratkog video zapisa na www.wordia.com

 


[OPŠIRNIJE]online informatički riječnik
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 12:03

 

ONLINE INFORMATIČKI RJEČNIK


[OPŠIRNIJE]Besplatni programi za zaštitu računala
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 12:01

 

Besplatni programi za zaštitu računala

Malwarebytes Anti-Malware - popravlja štetu nastalu djelovanjem,  štetnih programa(Malware)           

 
Superantispyware  uklanja zločudni software,   zaštita od hijackinga (promjena homepage-a u pregledniku)

   CCleaner će ukolniti ostatke loše uklonjenih programa i nagomilane nepotrebne dodatke


[OPŠIRNIJE]format factory
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 11:58

 

Format Factory

Program koji će Vaše audio ili videozapise pretvoriti u oblik koji podržava Vaš player. Program podržava veliki broj multimedijskih formata i nudi mnogo već definiranih profila konverzija.


[OPŠIRNIJE]gimp
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 11:56

Gimp je u Linuxima, ono što je Photoshop u Windowsima. Postoji i inačica Gimpa za Windowse. Ovaj alat pomoći će Vam pri obradi fotografija.

 


[OPŠIRNIJE]street wiwv
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 11:27

 

Street View na Google mapsu: Krenite u šetnju Hrvatskom

Google Street View napokon je dostupan i u Hrvatskoj. Svojim kamerama Google je već pokrio znatan dio Hrvatske i moguće je 'prošetati' mnogim hrvatskim gradovima, premda snimanja i dalje traju. Lica ljudi na fotografijama su zamućena, no ako 'sretnete' sebe, možete obavijestiti Google da vam zamuti lice.

Dovoljno je otići na servis Google Maps i zumirati pogled do kraja, primjerice u Zagrebu. Popularni Googleov servis tako sada nudi i virtualan pregled zagrebačkih ulica.       


[OPŠIRNIJE]ČASOPIS ENTER
Slavko Čačinović / datum: 2. 10. 2012. 10:23


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju