preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveta Klara

 > Nastava  > Predmeti  > Vjeronauk
 

 

Štovanje blagdana Svih Svetih

Blagdan Svih Svetih datira još iz 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima te se od tada slavi u različitim crkvama.

Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to u nedjelju nakon Duhova, kada Sve svete danas slave u istočnim pravoslavnim crkvama, a kralj Luj Pobožni ga je proglasio zapovjednim blagdanom 835. godine.

Na datum na koji se danas slavi u katoličkoj crkvi, Sve svete je premjestio papa Grgur III. (731.-741.) i to kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom 'Samhain' koji je označavao Novu godinu.

Prema povijesnim zapisima, 1. studenog je tada posvećena jedna kapela u bazilici sv. Petra relikvijama svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.

Blagdan Svih svetih u Hrvatskoj je neradni dan, a prema narodnom običaju na taj se dan obilaze groblja.

Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj crkvi te mnogim evangeličkim crkvama, iako u izmjenjenom obliku.

Dušni dan

Dan poslije, točnije 2. studenog, u Crkvi se slavi Dušni dan koji je posvećen svim vjernim mrtvima. Taj je dan nastao inicijativom sveca, benediktinskog opata iz 

Clunyja, svetog Odilona. Naime, već se krajem 1. tisućljeća u mnogim mjestima nakon Svih svetih slavio i spomendan mrtvih, no tek ga je sv. Odilo službeno uveo u Cluny 998. godine.

Inače, pod Cluny je pripadalo oko tisuću benediktinskih samostana, pa se preko benediktinaca blagdan brzo proširio Europom, a svoju službenu potvrdu od Vatikana Dušni je dan dobio 1311. godine. Kao i na blagdan Svih svetih i na Dušni dan je običaj obilaziti groblja i platiti svijeće za pokojne. Pogrešno je Dušni dan nazivati Danom mrtvih (iznimka Meksiko).

 

 

 

Svijeća

 

Plemenit je i pun simbolike običaj zapaliti svijeću na grobu. Svjetlo koje "hrani" rastopljeni vosak svijeće na ponajprije je simbol Isusa Krista, koji se za nas iz ljubavi žrtvuje; ujedno su zapaljene svijeće znak pripravnosti za Gospodina koji dolazi. Stoga goruća svijeća označava Kristovu nazočnost: na oltaru, kod evanđelja, pred tabernakulom i izloženim Presvetim. No svijeća i inače prati krštenikov život: ona se pruža kršteniku na krštenju, on je nosi kod prve pričesti i u uskrsnoj noći; kao zaručnička svijeća prati mladence kod vjenčanja, a kao samrtnička svijeća i u posljednjem životnom času; uz zapaljenu svijeću se rađa, umire i putuje grobu. Svjetlo svijeća progoni tamu.

 

 

 

 


 

    

    

     

     

     

     

      

    

    

    

      

   

    

    

   

   

       

   

    

     

     

     

 

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
UDŽBENICI
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Sveta Klara / Mrkšina 42, HR-10000 Sveta Klara / os-sveta-klara.skole.hr / svklara@os-sveta-klara.skole.hr
preskoči na navigaciju