2022-11-17 10:51:00

Tjedan školskog doručka u 3.d

Učenici 3. d razrednog odjela ove su godine, od 10. do 14. listopada, obilježili Tjedan školskog doručka te sudjelovali u zabavnom petodnevnom školskom izazovu.

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za učenike te kako bi se omogućilo školama da pokažu svoje programe doručaka putem uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti.

Tema ovogodišnje proslave Tjedna školskog doručka bila je usmjerena na početke: početak pravilnih prehrambenih navika, početak školskog dana, početak pripreme doručka i početne faze promjena u svakodnevnim navikama.

Kroz poruku „Priprema, pozor, pojedi!“ učenicima se na zabavan način, osim poruke važnosti doručka za uspjeh i energiju kroz dan, prikazalo i što je sve potrebno kako bi im se svakog dana servirao njihov školski doručak.

Žana Šeparović, razrednica

Petodnevni školski izazov uključivao je sljedeće zadatke:

Probudi svoj um! Učenici su istražili koji doručak mozak hrani, a koji mu teškoće radi. Osmislili su prijedloge doručaka za koje su smatrali da će najbolje nahraniti njihove dječje mozgove. Pokreni se! Učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture te sportašica Tajana Mrković gostovala je u razrednom odjelu te s učenicima podijelila svoja iskustva vezana uz prehranu i tjelesnu aktivnost. Prouči doručak! Učenici su se igrali detektiva. Odabrali su tradicionalni doručak našeg kraja - pražetinu i proučili što je sve bilo potrebno napraviti da on dođe na njihov stol. Slijedili su put svake namirnice od polja do stola. Napisali su recept za jelo i zanimljivosti koje su otkrili o porijeklu namirnica. Pripremi doručak! Učenici i učenice postali su kuhari i kuharice na jedan dan. Zajedno s razrednicom napravili su svoj super doručak – integralne pirove muffine s jabukama. Izabrali su jelo koje će im pomoći da imaju dovoljno energije za učenje, rekreaciju i sve druge aktivnosti. Potakni promjenu! Proučili su koja se hrana najviše baca u školi. Smislili su načine kako najbolje iskoristiti ostatke hrane.

Osnovna škola Miroslava Mrkše Zagreb