preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveta Klara

vijesti

SLAVOLJUB PENKALA

Autor: Biljana Kulundžić, 5. 2. 2016. 17:24


Na današnji dan - Zagreb
16 h

[NA DANAŠNJI DAN 5. VELJAČE]
- 1922. je umro Eduard Slavoljub Penkala. Iako je rođen u Mađarskoj, pamtit će se kao veliki zagrepčanin. Izumio je nalivpero i mehaničku olovku. Uz to, izumio je prašak za veš, džepnu svjetiljku, prvi insekticid, mano metar, kočnice za vagone, prisluškivač, usavršio je gramofonsku iglu i gramofonski uređaj, načinio je proračune i nacrte turbinskih kola i propelera za pokretanje helikoptera. Patentirao je lebdjelicu na zračnom jastuku, mnogo prije no što je prvi takav stroj i izrađen... Njegova tvornica u zajedništvu sa Monsterom je bila najveća tvornica pisačeg pribora u svijetu od 1914-1926. Konstruktor je i prvog hrvatskog aviona. Radio je u svom stanu na Tomislavovom trgu, gdje danas stoji spomen ploča. U Ulici Marije Valerije (danas Praška) je imao svoju malu privatnu tvornicu

Na Trešnjevci je imenovan trg njegovim imenom (kod Selske blizu Ozaljske)

 [više]

google

Autor: Biljana Kulundžić, 4. 9. 2015. 11:22

Na današnji dan 1998. godine osnovan je Google. Kamo smo uopće živjeli i učili prije toga?

 

 [više]

prvi hrvatski pilot

Autor: Biljana Kulundžić, 31. 10. 2014. 19:43

NA DANAŠNJI DAN 31. LISTOPADA
Umro je Dragutin Karlo Novak (Zagreb, 16. veljače 1892. - Zagreb, 31. listopada 1978.), prvi hrvatski pilot - glavni mehaničar i letač inž. Slavoljuba Penkale.
Rođen je u Zagrebu, u dvorišnoj zgradi u Ilici br. 19
Fotografija iz 1910. god. prikazuje drugu verziju Penkalina aviona .Za upravljačem inž. Penkala, pokraj aviona stoji Dragutin Novak ( na uzletištu na Črnomercu).

 

 [više]

stigla nam je jesen

Autor: Biljana Kulundžić, 23. 9. 2014. 17:35

ako nam jesen službeno stiže u utorak, 23. rujna, vremenske prilike nam kažu da je već stigla: magla, kiša, žuto lišće koje opada...

Neki će reći kako je jesen najljepše doba u godini, a drugima je jesen samo znak da se vrijeme mijenja na hladnije i da će uskoro i zima. Bila vam draga ili ne, evo 12 stvari o tom godišnjem dobu, za koje možda niste znali.

 [više]

22. rujna - Europski dan bez automobila

Autor: Biljana Kulundžić, 23. 9. 2014. 17:28

Prvo spontano organiziranje "Dana bez automobila" počelo je za vrijeme naftne krize 1970. U pojedinim europskim gradovima organiziran je "Dan bez automobila" početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Europska tajnica za životnu sredinu Margot Wallstrom pokrenula je akciju Europski dan bez automobila – European Car Free Day 1999. godine kao pilot projekt EU kampanje "In town without my car" - "U grad bez mog auta".

Europski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. rujna dijelovi gradova zatvore za automobile.

Više pod opširnije...

 [više]

Charles Dickens

Autor: Biljana Kulundžić, 12. 4. 2014. 19:38

Autor "Olivera Twista", jedan od umjetnika čija djela jednako diraju srca današnjeg čitatelja kao i čitatelja viktorijanskog doba, Charles Dickens, rođen je na današnji dan 1812. godine u blizini Londona. 

 
 
 
 

 

 [više]

Na današnji dan 1873. godine rođena je Marija Jurić Zagorka

Autor: Biljana Kulundžić, 12. 4. 2014. 19:28

 

Na današnji dan 1873. godine rođena je Marija Jurić Zagorka, najpoznatija hrvatska književnica, prva novinarka u jugoistočnoj Europi. Njen život obilježila je borba protiv mađarizacije, ali i borba za ženska prava!

 [više]

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje

Autor: Biljana Kulundžić, 12. 4. 2014. 19:11

 
22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje

 

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja od 1970. godine, na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona, po uzoru na tada popularnu masovnu demonstraciju za okoliš, u kojoj je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je „nacionalnim skupom o okolišu“. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.


Dan planeta Zemlje danas se obilježava u 175 zemalja svijeta. Time se želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020. godine.

 

 

 [više]

OBILJEŽAVANJE DANA VODE 22.03.2013.

Autor: Biljana Kulundžić, 22. 3. 2014. 19:24

Svjetski dan voda engl. World Day for Water obilježava se svake godine 22. OŽUJKA. Proslava ovog praznika određena je usvanjanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u prosincu 1992. godine. Već 1993. godine prvi put je obilježen, a s vremenom je značaj ovoga praznika rastao.

 [više]

Na današnji dan 1900. godine Nikola Tesla dobio je patent za bežično prenošenje električne energije

Autor: Biljana Kulundžić, 20. 3. 2014. 19:12

Na današnji dan 1900. godine Nikola Tesla dobio je patent za bežično prenošenje električne energije. Smatrao je da bi se na taj način ukinula potreba za dalekovodima i električnim vodovima.

 [više]

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika

Autor: Biljana Kulundžić, 15. 3. 2014. 19:20

Na današnji dan 1967. godine nastala je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika jer hrvatski jezikoslovci nisu bili zadovoljni rječnicima i pravopisima u kojima se jezik nazivao hrvatskosrpskim. U Deklaraciji koju je potpisalo 18 znanstvenih i kulturnih ustanova iznijeli su svoje negativne stavove o Novosadskom dogovoru. Upozoreno je na neravnopravan položaj hrvatskog jezika te je zatražena ravnopravnost svih jezika naroda u Jugoslaviji.

 [više]

Na današnji dan 1879. godine rođen je pravi genijalac i fizičar Albert Einstein.

Autor: Biljana Kulundžić, 14. 3. 2014. 19:23

 [više]

pjesma Antuna Mihanovića "Horvatska domovina

Autor: Biljana Kulundžić, 14. 3. 2014. 19:21

Prije točno 178 godina, na današnji dan, u desetom broju "Danicze Horvatzke" objavljena je pjesma Antuna Mihanovića "Horvatska domovina", koja je, s naslovom prema svom prvom stihu "Lijepa naša domovino", postala hrvatskom himnom krajem 19. stoljeća. Znate li kako su glasili izvorni stihovi himne?

 

 

 [više]

Na današnji dan - patentiran je TELEFON

Autor: Biljana Kulundžić, 7. 3. 2014. 19:26

Na današnji dan 1876. godine patentiran je jedan od najvažnijih izuma u povijesti – telefon. Prve riječi koje su prošle kroz telefon bile su one kojima je izumitelj Alexander Graham Bell pozvao svog asistenta iz susjedne sobe: "Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti". 

 [više]

Autor: Biljana Kulundžić, 24. 2. 2014. 19:31

Na današnji dan 1786. godine u njemačkom gradu Hanau rođen je pisac Wilhelm Carl Grimm poznatiji kao mlađi od "braće Grimm". Braća Grimm kreatori su nezaboravnih bajki koje su obilježile gotovo svako djetinjstvo od Trnoružice, Snjeguljice, Crvenkapice pa do Ivice i Marice..

 [više]

21. veljače - Međunarodni dan materinskog jezika (UNESCO)

Autor: Biljana Kulundžić, 21. 2. 2014. 19:34

Materinji ili materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem, ne samo drugih jezika, već i s učenjem uopće.

Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja, UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

I kao što bi rekao pjesnik:

„Ja imam svoj jezik
I unutar tog jezika još mojiji
Dio je svih jezika
Dio smo svih jezika
ali pogovaramo svojim, kojem pripadamo..."
(Milivoj Slaviček: Moj jezik).

 [više]

Nikola Kopernik

Autor: Biljana Kulundžić, 19. 2. 2014. 19:37

Na današnji dan 1473. godine rođen je Nikola Kopernik, poljski matematičar i astronom zaslužan za uvođenje heliocentričnog sustava, odnosno onog koji ne stavlja Zemlju u centar poznatog svemira. Naime, do tada se vjerovalo da je Zemlja središte svemira i da se sve planete, zvijezde i Sunce okreću se oko nje. 

 

 

 

 [više]

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Autor: Biljana Kulundžić, 15. 1. 2014. 19:39

15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
 

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH. 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri Predsjednik RH u obraćanju naciji preko televizije.

 
 [više]

Zagreb konačno zasvijetlio

Autor: Biljana Kulundžić, 5. 11. 2013. 19:09

 

Zagreb konačno zasvijetlio 

Na današnji dan 5. studenog 1907. U Zagrebu su zasvijetlile prve žarulje zahvaljujući puštanju u pogon prve izmjenične termoelektrane. 

To se dogodilo zahvaljujući vizionarskom prijedlogu Nikole Tesle koji je na poziv gradonačelnika Milana Amruša stigao u Zagreb 1892. godine. Tesla je gradu preporučio izgradnju vlastite elektrane i sustav izmjenične struje. Dvojba okoelektrifikacije je konačno prekinuta ponovnim načelnikovanjem Milana Amruša, a koji je 1904. godine raspisao natječaj za gradnju elektrane. S obzirom da se Zagreb i Karlovac nisu mogli dogovoriti oko korištenja rijeke Kupe, kod Ozlja, odlučeno je da se gradi termoelektrana. Izgrađena je na području vodocrpilišta, kako bi se odmah i vodovod koristio električnim pogonom. Cilj elektrifikacije Zagreba bio je i zamjena plinskih svjetiljki električnim te uvođenje električnog tramvaja. 
Žarulje javne rasvjete u Zagrebu su zasjale 5. studenog. 1907. Elektrana je imala parne strojeve koji su pokretali trofazni generator i generator istosmjerne struje (za potrebe tramvaja). Polovinom 1907. u Zagrebu je bilo već 247 kućnih priključaka, a taj trend ubrzano je rastao. Već 1910. kapacitet elektrane je proširen dodatnim parnim strojevima i generatorima. 

Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj koji je koristio izmjeničnu struju. Tamo je 28. kolovoza 1895. Proradio cijeli sustav što je obilježeno paljenjem javne rasvjete u gradu.

 

vijest preuzeta sa : https://www.facebook.com/pages/Tehni%C4%8Dki-muzej/335802459827986

 [više]

 Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

SREDNJE ŠKOLE

DAN OTVORENIH VRATA

Dodaj stranicu u favorites

ZAŠTITA PRIVATNOSTI NA FB
 
PONUDE ZA TURISTIČKE AGENCIJE

 
 

Webcam Live

web kamera uživo s Trga bana Jelačića - Zagreb

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
UDŽBENICI

KATALOG OBVEZNIH UDŽBENIKA

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Sveta Klara / Mrkšina 42, HR-10000 Sveta Klara / os-sveta-klara.skole.hr / ured@os-sveta-klara.skole.hr
preskoči na navigaciju